dimarts, 11 de febrer del 2020

Característiques

La rondalla es caracteritza per tenir una estructura fixa, tant els personatges com les paraules utilitzades per obrir i tancar una rondalla. 
Estructura narrativa 
Situació inicial: és la presentació d'alguns personatges de la narració i de les circumstàncies que els envolten. 
Conflicte: és qualsevol fet o acció que ocasioni un canvi del plantejament inicial de la narració. Acció: moment en el qual alguns personatges intenten resoldre el conflicte. 
Resolució: és el resultat de l'acció dels personatges per resoldre el problema. 
Situació Final: en aquesta part final de la rondalla, és el moment de tornada a la situació estable del principi, però diferent.
Tipus de rondalles
a) Rondalles meravelloses, en què intervenen éssers humans dotats de facultats sobrenaturals oi objectes amb virtuts màgiques que ajuden a l’heroi a arribar al seu fi. 
b) Rondalles de costums, que reflecteixen la manera de viure de la societat agrària, amb persones que resolen els conflictes sense cap ajuda meravellosa. 
c) Rondalles d’animals, en què els personatges són animals humanitzats; les més pròxims a les faules. 




Personatges 
L'Heroi és el encarregat de reaccionar davant de les exigències del donant per poder disposar de l'objecte màgic que els ajudarà combatre amb el seu personatge antagònic, l'agressor. Al final de l'obra es casa amb la princesa, que simbolitza el premi per la victòria. Amb aquest matrimoni l'heroi es transforma en un ésser madur i poderós. 
Agressor en tota rondalla acaba sent el perdedor. 
La princesa apareix en les rondalles meravelloses i sempre exigeix les tasques més difícils i arriscades, que servirà per desemmascarà al fas heroi, i fer-li sobresaltar l'heroi dels altres personatge. Els auxiliars de l'heroi és l'encarregat d'ajudar a l'heroi durant l'aventura. En les rondalles meravelloses té una caràcter màgic o sobrenatural. 
El fals heroi és la persona que sembla ser l'heroi autèntic, però amb les tasques exigides per la princesa es desemmarcara a aquest fals heroi. 
La víctima és la persona que serà rescatat per l'heroi. A vegades la víctima pot ser la princesa, però no obligatòriament.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.