Títols



Llistat de rondalles, amb una breu ressenya i l'enllaç amb el text.

1.- El dimoni fumador. Conta la història del Tio Porra i les seues peripècies per a burlar al dimoni.

Text de la rondalla

2.- Les velletes de la Penya Roja. Com dues germanes, una bella i l’atra lletja canvien la seua imatge segons són els seus cors.

Vídeo de la rondalla

3.- Les set germanes. És la història de l’home del sac que ha agafat a una xiqueta i l’aprofita per a guanyar diners.

4.- Peret i Margarideta. Un pare mata al seu fill i se’l menja. Soterra els óssos i naix un arbre. Dels seus fruits només pot menjar la germana que és l’única que no ha tastat ni ha menjat de seu germà.



5.- La màgia de la figuera. Ens conta perquè la figuera té dues collites.

6.- Els set cabritets i el llop. El llop es menja a sis cabritets utilitzant l’astúcia. Després, la mare dels cabritets, li obri la panxa i ixen vius tots els seus fills.

Text de la rondalla


8.- L’estreleta d’or. Conta la història de Carmeta, una xiqueta que viu una situació d’injustícia i una velleta li dóna un mocador i, al escoltar el cant del gall, li ix una estreleta d’or al front de la xiqueta. Després coneix a un príncep amb qui es casa.

9.- Per què l’aigua de la mar és salada. Un home molt pobre i desesperat canvia la seua sort amb una velleta que li dóna un objecte que li pot proporcionar el que necessita. Després un mariner se’l furta i vol aprofitar-lo per a produir sal, com no sap aturar-lo el vaixell es trenca i tota la sal va a la mar.

10.- La balena i l’esparralló. És la història d’una carrera que fan la balena i l’esparralló. El peix xicotet guanya a la balena amb la seua astúcia.



 11.- La flor del lilolà. Els tres fills d’un rei han de buscar la flor perquè és l’únic remei per a curar a son pare. Els dos fills majors maten al xicotet, que ha trobat la flor, i una velleta, la Mare de Déu, el manté viu encara que estava soterrat. El rei descobri tot el que ha passat gràcies a una cançó d’una flauta que ha fet un pastor amb una canya del riu on està soterrat el príncep.



 




12.- La història del mig pollastre. Un home estava encantat i era un mig pollastre. Gràcies a la seua astúcia pot eixir d’aquesta situació.

Text de la rondalla

13.- L’engany de les dones. Són tres dones que fan una aposta per a saber qui de les tres pot enganyar millor al seu marit. Els conten una mentida que ells s’han de creure.

Text de la rondalla

14.- El dia del miracle. Com una dona és convertida en sirena pel seu desig i com un dia al any, el 10 de juliol, l’aigua de la mar és dolça perquè puga trobar-se amb el seu enamorat.
3.- Abella. Una dona ha de viure en un castell amb un home negre. Al principi no volia estar ací però després canvia d’opinió quan el coneix, sap que és un bo home. Al final es trenca el malefici i l’home negre es transforma en un jove ben plantat.

Text de la rondalla

15.-  Els tres consells. Un home se’n va a Suïssa per a guanyar diners però no ho consegueix. Pel camí de tornada es troba a una velleta que li dóna tres consells. Gràcies a fer cas a la velleta veu les coses d’un altra manera al tornar a casa i trobar-se de nou amb la seua dona.

16.- Faveleta. Conta la història d’una home que té una faveleta amb la que pot pujar al cel i parlar amb San Pere. Aquest li dóna objectes màgics per a millorar en la seua vida, però la codícia pot amb ell i la seua dona que sempre volen més. Al final tot es trenca i reben un lliçó de humilitat.

17.- El pescador. Un pescador dóna les seues filles a un gegant a canvi de peixos. Al final vol recuperar-les i el gegant el porta a una illa on estan les tres, cadascuna vivint en un castell i amb una vida molt bona.


18.- El page Saguntí. Una xiqueta que s’ha quedat òrfena de pare i mare segueix els consells de San Vicent Ferrer. Així va treballar disfressada d’home com page a la casa d’un duc. Gràcies a ella es va descobrir diverses enganys. Al final es casa amb el duc.

19.- La Francisqueta. Una xiqueta que no tenia res i tots els diumenge el senyor Jesucris parlava amb ella i li donava coses. Al final per la seua avarícia i codícia ho va perdre tot.

20.- El ferrer Sarrió. Un ferrer fa un pacte amb el demoni però quan ha de complir el seu tracte, l’enganya. Quan arriba la seua mort no el volen ni al cel ni al infern, així que està vagant pel món sense ningú que el vulga.

21.- Tomaset el malfaener. És la història d’un xic, Tomaset, que era molt vague perquè els seus pares sempre l’havien fet tot per ell. Però van arribar mals temps i havia de posar-se a treballar. Ninguna feina li apanyava i al final va acabar atropellat per un cotxe per la seua tranquilitat al creuar el carrer.

Text de la rondalla

22.- L’aranya, la cigala i l’abella. Conta la història d’un arbre que té tres filles, l’aranya, la cigala i l’abella. Cadascuna tenia una qualitat, teixir teranyines, cantar i recollir mel. Quan va posar-se malalta la mare, l’arbre, només que la filla xicoteta, l’abella, va anar a cuidar-la. Per això Déu va donar a cadascuna el que es mereixia. Càstig per l’aranya, les teranyines es trenquen amb facilitat, i la cigala, cantar tot el dia per acabar esgotada. Premi per l’abella, la mel és dolça i sabrosa.

23.- Per què hi ha rics i per què hi ha pobres. Adan i Eva van tindre 20 fills. Un dia va vindre Déu a visitar-los i la parella només que va presentar-li 6. Dos serien reis, dos ministres i dos tendrien terres. Per a la resta, els 14 els tenien amagats, Déu quan va descobrir l’engany va decidir que aquests sempre treballarien pels altres.

24.- Els cabells d’or. Ens conta la història d’una xiqueta que vivia amb una bruixa que l’estimava molt. Sempre la pentinava i sabia que tenia 3 pèls d’or. Un príncep volia parlar amb ella i aquesta li tirava els pèls perquè pujara a la seua habitació. La bruixa se n’adona i li fa un encanteri, la xiqueta tenia el cap d’asne. Per casar-se amb el príncep ha de passar tres proves i el dia de la boda el nuvi li dóna un bes al front i l’encanteri va desaparéixer.

25.- Fórmula de la felicitat. És la història d’una xiqueta que és molt bona i un dia es troba amb una papallona que li diu el secret de la felicitat. La resta de la seua vida va ser molt feliç i, al final de la seua vida, li demanen el seu secret: fer el bé a tothom encara no te’l demanen.

26.- La criadeta. Tracta d’una xica que volia ser criada i busca treball en un palau. Ací cuida de les gallines. Un dia al palau s’organitza 3 balls perquè el príncep puga trobar núvia. La xiqueta té una vareta de virtud que li va donant un vestit per cada ball. El príncep s’enamora d’ella i li dóna regals (collar, polsera i anell). Com no sap on viu la xica misteriosa el príncep es posa malalt i ningú troba cap remei per ell. La criadeta li fa uns pastissos amb els regals dins, quan el príncep se’ls menja pregunta qui ha fet aquells dolços. Així és com la troba i es pot casar amb ella.

27. Un bon mestre. Un dia va l’inspector a un col·legi per a comprovar la tasca del mestre. Quan feien preguntes als xiquets tots alçaven la mà per a respondre. Al acabar la visita, el metge li pregunta al mestre com és possible que tots els seus alumnes sapigueren totes les resposte. El mestre li explica que tenia un pacte amb ells. Tots havien d’alçar la mà quan preguntaren, però si sabien la reposta alçarien la mà dreta i si no la sabien alçarien l’esquerra.

28.- Les animetes. És l’engany que fan una xiqueta i la seua àvia a un xic perquè es case amb ella. La dona havia de saber teixir, filar i brodar però Marieta no sabia. Així que l’àvia demana ajuda a les ànimes del purgatori per passar la prova.



29.- Llegenda de San Jordi. Havia un drac en una regió que menjava gent. Cada dia es feia un sorteig per a decidir qui s’entregava per a ser menjat. Un dia li va tocar a la princesa i quan anava de camí va aparéixer un cavaller que va donar mort al drac. De la seua sang va eixir un roser, el cavaller en va tallar una i se la va donar a la princesa. Des d’eixe dia es regalen roses per la data de San Jordi, que era el cavaller que va donar mort al drac.

30.- La paella dels estudiants. Uns estudiants de Salamanca, de camí cap a sa casa, no tenien diners per a pagar el viatge i el menjar. Tenien molt d’enginy i sempre menjaven i dormien, fins arribar a una casera que els demana els diners per davantat. Un d’ells li diu que ell sap una recepta de cuina que li donarà molta fama. Li demana els ingredients i la fa, va resultar ser una truita de creïlles. Així van enganyar de nou a la casera i van menjar aquella nit.

31.- El seminarista famolec. Era una família tan pobra que va enviar al seu fill al seminari perquè puguera tindre un bon futur i perquè puguera menjar. Però va resultar que al seminari ni li donaven de menjar i el xiquet va tornar a casa més prim que mai. En el poble i en sa casa pensaven que era perquè era molt místic, desconeixien la veritat i el xic va demanar als seus pares que compraren un peix. A l’hora de menjar, va partir-lo i li va donar el cap al pare, la cua a la mare i tot el peix per ell, així al menys eixe dia va menjar bé.
 
32.- Joan rató. És la història d’un ratolí que es cau dins d’una olla i la seua dona plora, l’ànec es trenca el bec, el pardal es trenca l’ala, el bou les banyes i la morera una branca.

33.- La serp de set caps. Un rei vol donar la mà de sa filla a qui puga matar a la serp de set caps. Un jove pobre ho fa, pero li furten els caps. Al final pot demostrar que ha sigut ell qui ha mort a la serp i es casa amb la princesa.

34.- Mayoslargos. Conta la història d’un camperol que té una dona un poc babau. Ell fa tot el treball al camp i la seua dona li dóna tot el blat a un home que passava per enllà. El camperol se’n va a recòrrer el món i troba gent més babau que sa dona. En un poble els hòmens no sabien posar-se els pantalons; en altre estaven tots tirats pel terra i no sabien de qui era cada cama; en altre havien fet una església sense finestres; en altre estaven tots morts de la por a un titot.  Totes les situacions les resol fàcilment i torna cap a casa amb molt de diners.

35.- Pere darrere d’una fa una altra. És un xiquet, Pere, que fa moltes entremaliadures al cap del dia i sa mare no sap que fer amb ell.

36.- La dona i el capellà. Conta com una dona enganya al seu home amb el capellà del poble cada vegada que aquest se’n va a la mar.

37.- Joanet Pelitxilico. Un xiquet que s’ha caigut dins d’una olla i s’ha cremat. Per a curar-lo s’ha mare necessita llet. Com és molt pobra se la demana a la cabra i aquesta li demana fulles, el arbre per a donar-li les fulles li demana aigua i el riu per a donar-li agua li demana que la princesa es banye en ell. Tot això ho aconseguix la dona i el seu fill es posa bé.

38.- El jugador de Petrel. Conta la història d’un home de Petrel que és jugador i fa un pacte amb el demoni. Quan s’han de complir les clàusules del contracte, el jugador enganya al demoni perquè no se’l porte a l’infern.

39.- La tia Maria. Tracta d’una dona molt vella que enganya als xiquets que volen que els conte rondalles, per a riure’s d’ells.




40.- Cigronet. És la història d’un xiquet molt xicotet, tant com un cigró, que es perd un dia i se’l menja un bou. Després els seus pares poden fer que isca de la panxa del bou.

41.- El compare llop. Un llop que té fam està buscant per a menjar. Troba alguns animals que són més llestos que ell i li enganyen per a salvar la vida.

42.- El pardalet. Explica per què hi ha arbres de fulla caduca i de fulla perenne. Un pardalet volia un lloc on passar l’hivern. Els arbres que van dir-li “no”, són de fulla caduca (ametler, morera i perera) i els arbres que van dir-li “si” són de fulla perenne (pi, garrofer i olivera).
 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.